#responsiblytogether

Деси Стоянова: Въпрос на малко усилие е човек да си изгради навици да изхвърля разделно.

10 март 2022 г.
Поканихме Деси Стоянова да се включи в кампанията ни Тhe Nature of Gratitude, защото вярваме, че тя е социално отговорен и природосъобразен човек, който може да предаде по най-добрия начин посланията, които седят в основата на инициативата ни. Отправихме блиц предизвикателство към Деси, за да разберем повече какво стои зад решението ѝ да подкрепи усилията ни в направление устойчиво развитие. А ето и резултата:

Благодарим ти, че прегърна каузата на The Nature of Gratitude и се включи в нея! Като неин посланик, какво е за теб инициативата и кое те заинтригува най-много в нея?

Мисля, че все повече хора осъзнават, че трябва да променим начина си на живот и навиците си, така че да спрем да пилеем ресурси и да ограничим вредата, която нанасяме на природата. Всички зависим от нея. Това е кауза, която е обречена, ако зад нея не застане всеки един от нас като личност и всеки един бизнес. Колкото повече примери имаме за това, че е постижимо и има ефект дори и от малките крачки, толкова по-бързо ще дойде промяната. Затова намирам вашата инициатива за прекрасна.

Вярваш ли във философията, че ако всички направим малки, но съвместни усилия в посока опазване на околната среда, можем да постигнем много?

Категорично. Ето, ако вземем за пример мола. Разбирам, че за една година сте успели да намалите потреблението си на ток с 1/3 и сте спестили толкова ток, колкото колкото биха изразходвали 1000 четиричленни домакинства за година. За едни това може да е много, за други малко. Но нека си представим какво ще стане, ако умножим този ефект по 100 или по 1000? Затова е важно всеки човек и всеки бизнес да види какво може той да направи. И да го направи.

Друга плоскост, на която е най-лесно да видим, че има значение как подхожда всеки един от нас, е разделното събиране на отпадъците. Един тон рециклирана пластмаса спестява електричеството на едно българско домакинство за две години. Рециклирането на един тон хартия спасява между 13 и 19 дървета, освен това хартията може да се рециклира между 5 и 7 пъти. А стъклото, от друга страна, може да се рециклира безкрайно. Тоест направо е престъпно да отива на сметището заедно с всички други боклуци.

Въпрос на малко усилие е човек да си изгради навици да изхвърля разделно. Особено, ако наоколо има достатъчно кошчета за различните видове отпадък. Така, че ви поздравявам за това, че в „Сердика център“ вече има такива навсякъде.

Основното послание на кампанията е “Благодаря ти”, като чрез него Сердика Център говори от името на природата и града, отправяйки своето признание към тези, които се грижат за тях. За теб кои са най-ценните неща, които ни дават природата и градът и за които трябва да им благодарим?

Градът е моят дом в 95 процента от времето. Той е моето динамично всекидневие. А природата е мястото, на което с удоволствие бягам в останалите 5 процента. Не мога нито без едно, нито без другото.

Какво за теб означава #responsiblytogether? Как хората могат да се включат в The Nature of Gratitude?

Означава това, за което си говорихме до момента. Всеки да направи това, което зависи от него. Капка по капка вир става.

Кои са твоите топ 3 съвета, които ще помогнат на всеки да води по-устойчив начин на живот?

Те са елементарни и сме ги чували много пъти.

1. Изхвърляйте разделно.

2. Пестете, когато можете – гасете лампите, когато излезете от стаята, не оставяйте уреди да работят, когато не ги ползвате, спирайте водата докато си четкате зъбите.

3. Не забравяйте да си вземете платнената торба, когато отивате на пазар. И винаги, когато е възможно казвайте: „Не, благодаря“ на пластмасовите й „колежки“.

Това е едно добро начало.

Ако се поставиш на мястото на Града, в който живеем, в съвременния му вид днес, то от какво според теб има най-много нужда той?

Не мисля, че който и да е редови гражданин като мен може да даде изчерпателен отговор на този въпрос. Мога да кажа аз какво бих искала да видя възможно най-скоро. По-чист въздух. Повече и по-добри велоалеи. Повече паркове и детски площадки. Повече електроавтомобили. Контейнери за разделно събиране навсякъде.

Деси и Сердика Център полагат началото на едно несъмнено успешно партньорство, в полза на природата предизвикват всички вас да се включите в кампанията The Nature of Gratitude.

Благодарим ти, Деси!
Твои Сердика Център

Кампании

Капачки за бъдеще
Раздаваме фиданки с Гората.бг